perjantai 17. marraskuuta 2006

Voihan piirustus - kahdella ärrällä

Testasin kahta asiaa samanaikaisesti. Tutkin syksyn aikana mainostettua ”hakukonetta, joka ymmärtää suomalaisia” eli www.fi hakukonetta. Etsin samalla suomalaisia ymmärtävästä hakukoneesta niitä, jotka kirjoittavat sanan piirustus kahdella ärrällä.

Viimeksi mainittuhan on melko yleinen kömmä, jonka muistelen nähneeni muun muassa Hesarin sivuillakin taannoin. Mutta ei muuta kuin hakusana koneeseen ja menoksi.

Aluksi huomasin, että hakukoneen www.fi nimen käytettävyys on melko heikko. ”Weeweeweee-piste-fitä” on vähän hankala sanoa ja taivuttaa, eikä se taida jäädä oikein mieleenkään, kun verkko on noita www-alkuisia sanoja tulvillaan. Selkeys olisi valttia nimen valinnassakin ja ”oikea” nimi tunnistettavampi ja muistettavampi.

Kotimaisen hakukoneen käyttöliittymä on isänmaallisen sinertävä, jossa Suomen vaakunan jalopeuralta on riisuttu sekä käyrä sapeli, että suora miekka. Riisuttunakin kiikaroiva jalopeura näyttää turhan juhlalliselta, ehkä hahmossa on vielä varaa karikatyyriin.

Hakukoneen käyttöliittymä on helposti opittavissa ja selkeä. Googlen tapaan oletusvaihtoehtona on kuvahaku, joka on kätevä, mutta ”yritykset”, ”linkkikirjasto” ja ”uutiset” tuntuvat tarpeettomilta. Haku uutisryhmistä olisi ehkä tehokkaampi.

Kotimaisen hakukoneen hienous on sanojen taivututusmuotojen huomiointi. Hakuehdoista voi valita sanan ilman taivutusta, tai täsmällisen ilmaisun haun, jotka ovat vakioina reunassa. Erinomaista. Kyllä, taidan sittenkin liittää tämän hakukonevalikoimaani.

Tosin hakukoneen ”paikka” vaihtoehto on siitä hankala, että verkossa oleva paikkkäsitys on niin suhteellinen. Sanaa ”piirrustus” näyttää esiintyvän eniten Jyväskylässä (201), sitten Iissä (80) ja Helsingissä (63).

Sitten varsinaisiin paljastuksiin eli ketkä kirjoittavat sanan piirustus kahdella ärrällä?

Kotimaan hakutuloksia oli 1499. Hakukone kysyi aivan oikein, haluanko oikaista hakusanan. Mainitsen tässä valikoiman laajemmalle lukijakunnalle suunnattuja tekstejä. Kukin voi itse tehdä johtopäätökset äidinkieltä osaamattomien yritysten ja palveluiden tasosta.
 • Mitta- ja tuotekehityspalveluita tarjoava yritys tarjoaa myös ”2D-piirrustusta”.
 • Huonekalutehdas julkaisee tuotteistaan ”piirrustuksen”.
 • ”… jumankauta sehän oli kuin kolmivuotiaan piirrustus kun mä latasin siihen” vaahtoaa urheilusivusto Jatkoaika haastattelussa.
 • Kuivurin kattoja valmistava yritys pyytää asikkailtaan: ”Lähetä meille valmis piirrustus…”
 • Gamlakarleby Idrottsförening myy suunnistuskarttoja, joiden luettelossa mainitaan kuka on tehnyt ”piirrustuksen”.
 • Kauppakeskus Itäväylä mainitsee ”LASTENPÄIVÄN PIIRRUSTUSKILPAILUN VOITTAJIA”
 • Rakkausrunot.fi: ssä kirjoittaa joku: ”piirrustuksia/piirrustus tuskasta/piirrustus surusta/pirrustus rakkaudesta/piirrustus kiittoksena/kaikki kuvin kerrottuna”
 • Arkkitehtiosastoille pyrkiviä kouluttava Valmennustiimi, kirjoittaa, että ”Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet on kutsuttu arkkitehtimatematiikan valintakokeeseen, josta hyväksytysti suoritutuneet ovat päässeet neljä päivää kestäviin piirrustus- ja suunnittelukokeisiin.”
 • Oulun seudun ammattiopisto toteutti Sähköalan virtuaalikouluhankkeessa kurssin ”Tekninen piirrustus”.
 • EVTEK ammattikorkeakoulu mainitsee ”Piirrustus 2: mittapiirrustus ja interiööripiirrustus Piirrustus 2: mittapiirrustus ja interiööripiirrustus Piirrustus 2: mittapiirrustus ja interiööripiirrustus”. Tosin hakukoneen linkki on kuollut.
 • Leikkaussalien valaisimia markkinoiva yritys linkittää sívullaan valaisimien ”piirrustukset”.
 • Ammattikoulun kaavapiirtäjäksi opiskellut ja taidekursseja käynyt itseoppinut taiteilija mainitsee työtavoikseen: ”metalligrafiikka, piirrustus, maalaus”.
 • Forssan Kuninkuusraveissa on lapsille ” piirrustus- ja muovailupiste”.
 • Maalämpölaitteita kauppaava yritys tarjoaa asiakkailleen ”mahdollisuuden säilyttää talokohtaisia piirrustus- ja muita materiaaleja tietopankissamme.-- Tietopankin avulla voi helposti jakaa piirrustukset…”
 • Harmonikkataiteilija,- säveltäjä,- musiikkineuvos Lasse Pihlajamaan verkkosivulla ”Vieressä on piirrustus eräästä lassen hanuriaiheisista koomisista keksinnöistä.” (huomaa myös Lasse pienellä!)
 • Panoraamakuvia tarjoava yritys sanoo, että heidän kuvillaan ”ankea tekninen piirrustus saadaan elämään”.
 • Kellariteatterin Timo Raidan ”erityistaidot/harrastukset: Jalkapallo, piirrustus”.
 • Lego-show Helsingin ”viikkokilpailut (rakennus/runous/piirrustus) odottavat juuri sinun panostasi”.
 • Suomalaista elokuvaa Finnfilms.net esittelevä sivusto julkaisee kuvatekstin ”Piirrustus: Collapsing Brain.”

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Piirrustus on siirtynyt jo akateemisiin piireihin, esimerkkiä en viitsi kertoa. Ja pian kielitoimisto kahden vaiheilla.

S ja K kirjoitti...

Hauska juttu.

S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...