torstai 7. elokuuta 2008

Byrokraatin me vai rahvaan minä?

”Aina kun systeemiuskollinen byrokraatti ryhtyy taideasiantuntijaksi, tapahtuu hirveitä.” Näin kirjoitti tänään Helsingin Sanomien Kulttuuriosaston keskustelupalstalla Outi Nyytäjä.
Niinhän se tahtoo olla. Harva byrokraatti, muista kansanluokista puhumattakaan, osaa olla neutraali taiteen kanssa. Arvottamisen onni, ilo ja autuus puhkeaa tavallisesti kukkimaan, kun kyse on taiteesta ja kulttuurista. Silloin sallitaan alkeellisinkin minävetoinen hölötys. Politiikassa, taloudessa, tieteessä ja monella muulla alalla pitää osata olla neutraali.

Outi Nyytäjä tarkoittaa systeemiuskollisella byrokraatilla Suomen Pietarin-pääkonsulia Olli Perheentupaa. Hänen kielenkäyttönsä Helsingin Sanomien julkaisemassa kirjeessä huvittaa minua.
Perheentupa pohtii Sofi Oksasen sopimattomuutta pääkonsulaatin järjestämiin tilaisuuksiin juuri samalla tavalla kuin 1950-luvun taidekriitikot kirjoittivat ja vähänkuin ”me” sävyyn (”me” sanamuotoahan käyttivät aikoinaan aateliset):"Joulukuulle suunniteltuun nuorten runoilijoiden iltaan hän ei pääkonsulaatin mielestä sovi…”

Minä-sanaa pakoileva pääkonsuli yrittää tällä tavalla saada kantavuutta mielipiteelleen. Ikään kuin konsulaatissa olisi kokoontunut joku viisaiden neuvosto, joka asiaan syvällisesti pohdittuaan tuli tähän tulokseen. Tai ehkä kyse on ulkoministeriön luottamuksellisesta palaverista, lukija ajattelee, tai Venäjän ja Suomen korkeimpien johtajien salaisesta neuvonpidosta…

Kun puhuja etäännytetään, saa lukijan mielikuvitus siivet.


Näitä mielikuvituksen tuloksia voi jokainen lukea vaikkapa Hesarin aihetta koskevista nettirepliikeistä. Niitä lukiessa toivoo taas, että minä-sanaa ei olisi koskaan keksittykään.

Muuten Helsingin Sanomien asiaa koskevassa pääkirjoituksessa todetaan sama asia, jota olen ollut minäkin huomaavinani. Venäjän ja Viron kulttuurisuhteet ovat käsittääkseni olleet normaalit poliittisesta jännityksestä huolimatta. Pietari - Tallinna akseli toimii kulttuurissa ja taiteessa.

Hyvä näin, sillä Pietari on kuitenkin Pohjois-Euroopan varsinainen kulttuuripääkaupunki.

Ja sanottakoon tässä selvästi oma mielipiteeni asiasta. Olli Perheentupa toimi typerästi yrittäessään heittää Sofi Oksasen kyseisestä tilaisuudesta. Pietari on metropoli ja siellä luultavasti vain naureskellaan tälle suomalaisten pikkukaupunkilaisuudelle.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...