keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Onko tämä tulevaisuuden taidekritiikkiä?Adrian Searle
on Guardianin taidekriitikko. Hän esittelee tässä yhden teoksen, joka on esillä joka viides vuosi järjestettävässä brittitaiteen katsauksessa, British Art Showssa, joka on esillä Lontoon Hayward Galleryssa. Teos on Matthew Darbyshiren installaatio An Exhibition for Modern Living.

Kehottaisin katsomaan tämän videon tietokoneesi koko ruututilaa käyttäen. En puutu tässä itse teokseen, vaan Searlen videoon, joka on mielestäni eräs nykyaikaisen taidekritiikin mestariteoksia.

Video on tehty huolella, mutta myös nopeasti, sillä näyttely avattiin vasta muutama päivä sitten. Sen toinen tekijä Shehani Fernando ansaitsee yhtä suuret ylistykset. Kuvaus on moitteetonta, kuten nauhan editointi. Huomaa, että mukana on myös taustamusiikkia.

Adrian Searle on tehnyt useita videoita ja äänipodcasteja Guardianiin. Videossa Searlen osuus on merkittävä, hän panee siihen paljon itsestään, kuten on tapana sanoa. Sehän on aina hyvän taidekritiikin ominaisuus. Kriitikko esiintyy videossa omana itsenään, hän ei muutu pelleksi tai temppuilijaksi, kuten suomalaisissa ns. kulttuuriohjelmissa.

Taidekritiikin tilanteesta on keskusteltu viime vuosina, mutta harvemmin on puhuttu siitä, mitä mahdollisuuksia nykyajan mediassa voisi olla, jos lehdet suhtautuisivat myönteisemmin taidekritiikkiin. Ehkä ja toivottavasti tässä on esimerkki siitä, mitä suomalainenkin taidekritiikki voisi olla tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...