maanantai 23. kesäkuuta 2008

Gormley ja Shonibare neljännelle jalustalle

Lontoon Trafalgarin aukiolla olevan neljännen veistosjalustan kilpailu ratkesi Antony Gormelylle ja Jinka Shonibarelle. Gormleyn teos on pelkkä jalusta varustettuna suojaverkoilla ja teos koostuu yleisön jäsenistä, jotka haluavat vapaaehtoisesti seisoa jalustalla tunnin ajan 24 tuntia päivässä yli sadan päivän ajan. Siihen osallistuisi noin 2 400 ihmistä, jotka valitaan satunnaisotoksella internetin kautta.
The Guardianin haastattelussa Gormley sanoo, että ihmiset voivat tehdä mitä tahansa jalustalla, laulaa, nukkua, ottaa aurinkoa tai hypellä. Lehti ironisoi otsikollaan, että Lontoon pormestari Boris Johnson, joka alun perin halusi heittää teoksen roskakoriin, saattaisi olla eräs sen tekijöistä.
Myös taiteilijan odotetaan nousevan jalustalle ensimmäisenä. Gormley sanoi, että teoksen toteuttamisessa on vielä ongelmia, mutta ne voidaan ratkaista. Osallistujilta vaaditaan esimerkiksi, että he noudattavat lakia, olivatpa he sitten kuinka paljon muun kansan yläpuolella. Taiteilija sanoi suunnittelevansa nostaa osallistujat jalustalle nosturilla ja vaikka Gormleyn teoksen luonnoksessa on suunniteltu turvaverkot, muun muassa kova tuuli saattaa aiheuttaa ongelmia.

Gormleyn yhteisötaiteellisen teoksen jälkeen jalustalle nousee Jinka Shonibaren teos on valtava pullo, jonka sisällä amiraali Nelsonin purjelaivan pienoismalli. Sen purjeet on tehty värikkäistä afrikkalaisista kankaista. Teos kertoo ja pohtii Lontoon monikulttuurisuutta.


Ei ole vielä päätetty, milloin teokset nostetaan jalustalle, mutta arvellaan, että Gormleyn teos nousee ensin ja se tapahtunee sen jälkeen, kun jalustan nykyinen haltija Thomas Schütten Model for a Hotel lopettaa työvuoronsa kesällä 2009.

Lontoon veistoskilpailun muista ehdokkaista ja taustasta kerroin Kulttuurinavigaattorissa tammikuussa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...