maanantai 28. syyskuuta 2009

Lahjakkuutta ja kyyneliä


Ukrainan television lahjakkuuskilpailun voitti viime torstaina 24-vuotias Kseniya Simonova. Hänen työnsä on hiekkamaalaus ja animaatio, joka kertoo Ukrainan menneisyydestä.

Tarina alkaa pariskunnan istuessa penkillä tähtitaivaan alla. Sitten sotakoneet ilmestyvät taivaalle ja onnellinen kohtaus muuttuu itkeviksi kasvoiksi. Onnellisia jaksoja varjostavat sodan tuomat sekasotkut. Mukana on muun muassa obeliski, joka on Ukrainan monumentti tuntemattomalle sotilaalle.

Ukrainan väestöstä kuoli toisen maailmansodan aikana yksi neljännes, joka oli kaikkien maiden suurin väestökato. Ensi tammikuun presidentinvaalien alla maassa on syvenevä talouskriisi. Näistä tunnelmista Simonova kertoo upealla esityksellään.

Hän käyttää hiekkamaalauksen ja animaation tekemiseen valopöytää, joka kuvataan ja näytetään suurena projisointina. Taustalla on sovitettu musiikki. Simova hallitsee hiekan käsittelyn erehtymättömästi. Hänen toimintansa maalaamisessa on kuin Picasson visuaalista taitoa ja Jackson Pollockin maalausakti yhdessä.

Voittaja sanoi ostavansa yli sadan tuhannen euron palkintorahoillaan vaatimattoman talon ja sijoittavansa sen lasten hyväntekeväisyyteen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...