keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Ai Weiwein vapauttamista vaaditaan


Englantilainen taiteilija Bob and Roberta Smith reagoi heti Ai Weiwein pidätykseen.

Kiinalaisen Ai Weiwein pidättäminen sunnuntaina Pekingin lentokentällä herättää protesteja. New York Timesin Holland Cotter tietää kertoa, että toukokuussa Ai Weiwein New Yorkissa paljastettava veistossarja Circle of Animals/Zodiak Heads koostuu pronssiin valetuista eläinten päistä. Se tuo useimmille mieleen kiinalaisen eläinradan, mutta teoksen mielikuvien herättämät historialliset viittaukset ovat vieläkin voimakkaampia.
Ne perustuvat vastaavaan veistossarjaan, joka kiersi 1700-luvun vanhan keisarillisen kesäpalatsin Yuanming Yuanin suihkulähdettä Pekingin lähellä. Vuonna 1860 Kiinaa miehittävät ranskalaiset ja brittisotilaat sytyttivät palatsin tuleen ja veivät eläinten päät pois. Asia on näihin päiviin asti herättänyt raivoa Kiinassa esimerkkinä kolonialistisesta nöyryyttämisestä ja länsimaita kohtaan tunnettavasta vihasta. 
Cotter kertoo, että eläinpääveistosten saannista takaisin Kiinaan on tullut intohimoinen nationalistinen tehtävä – vain muutamia on palautettu. Kun Christie´s tarjosi kahta niistä huutokaupattavaksi vuonna 2009, Kiinassa järjestettiin eri puolilla protestimielenosoituksia, joita ei maassa muuten juuri koskaan sallita.
Mitähän kiinalaiset tuntevat, kysyy Holland Cotter, kun Mr. Ai symbolisesti kääntää koko sarjan ylösalaisin teoksillaan New Yokissa – ja myöhemmin myös Lontoossa ja Los Angelesissa? Hän on vertauskuvallisesti järjestänyt uudelleen osan Kiinan perinnettä, mutta hän on tehnyt sen jääräpäisesti vihollisen maalla. 
Kuitenkin lopulta, summaa Cotter, ratkaisee vain yksi poliittinen todellisuus: jos Kiina estää Mr. Ain saapumisen veistoksensa paljastamiseen New Yorkissa toukokuun 2 päivä, kuten on suunniteltu, muu maailma tulee olemaan yhtenäinen vaatiessaan syytä, miksi.
Ai Weiwein pidätyksestä kertovia juttuja (uusimmat ensin):

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...