perjantai 8. huhtikuuta 2011

Ai Weiwei: Vetoomus ja ”talousrikokset”


Ai Weiwein tilanne alkaa huolestuttaa. The Guardianissa julkaistiin vetoomus, jonka allekirjoittajina oli kymmeniä Kiinan ja anglosaksisen maailman taiteilijoita, tiedemiehiä ja muita henkilöitä. Vetoomuksessa mainitaan, toinen taiteilija, Wu Yuren, joka vapautettiin Pekingissä maaliskuussa lähes yhdentoista kuukauden pidätyksen jälkeen. Hänen vaimonsa ja lapsensa jätettiin pelkäämään hänen turvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan, eikä hänen todettu syyllistyneen minkäänlaiseen rikokseen.
Liu Xiaobolle on annettu 11 vuoden tuomio kirjailijana, joka on ilmaissut perustuslaillisen uudistuksen tarpeen Kiinan poliittisessa järjestelmässä. Hänet on eristetty yhteiskunnasta yli kymmeneksi vuodeksi näkemystensä ilmaisemisen takia.
Kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että sama kohtalo odottaa Ai Weiweitä. He kehottavat Englannin hallitusta kiirehtimään tapausta ja käyttämään painostusta Ain välittömäksi vapauttamiseksi.
”Talousrikokset”
Isabel Hilton kirjoittaa The Guardianissa asiantuntevan kommentin Kiinan lainkäytöstä: “Kommunistipuolueen keskuskomitean poliittinen ja lainopillinen johtaja Luo Gan on insinööri, josta on tullut ylin turvallisuusviranomainen, jonka tehtävänä on taata se, että järjestelmä palvelee puoluetta. Hänen sanojensa mukaan hänen roolinsa on vartioida ’negatiivisia länsimaisia lakikäsityksiä’, kuten tuomiovallan itsenäisyyttä.”
”Puolue hallitsee oikeusistuimia, nimittää tuomarit ja sanelee rutiininomaisesti tuomiot. Vaikka kansalainen voittaisikin oikeusjutun, oikeusistuimella on vain vähän valtaa saattaa voimaan tuomio käytäntöön ilman samojen valtion viranomaisten tukea. Asianosainen on Kiinassa kafkamaisessa tilanteessa, jossa hän on riippuvainen niistä, jotka syyllistyvät asianomaisen hyväksikäyttöön.”
Laki on kätevä keino, jonka avulla voidaan pidättää, vainota ja estää niitä puolustusasianajajia, jotka asettuvat valtion tielle, ja syyttävät valittamalla kansalaisten huonosti määrittämiä hyökkäyksiä julkista järjestystä, yhteiskunnallista vakautta, kansallista turvallisuutta tai kuten Weiwein tapauksessa, talousrikoksia vastaan, kirjoittaa Hilton.
Hänen mukaansa Ain syyttäminen talousrikoksista kalpenee verrattuna valtion virkailijoiden vastaaviin, joiden arvellaan varastavan yli 80 miljardia dollaria vuodessa. Pekingin Renmin yliopiston raportin mukaan 90 prosenttia Kiinan virkailijoista kuluttaa enemmän kuin he nimellisesti ansaitsevat, joten jos Ain talousrikoksia on olemassa, ne eivät luultavasti ole todellinen ongelma.
Kiinan syytöksistä Ai Weiwein talousrikoksiin on tullut kansainvälinen vitsi. Henry Kissinger tweettaa:
"Minulle on kerrottu luotettavalta taholta, että Ai Weiwein ’talousrikokset’ uhkaavat saattaa koko Kiinan kansantalouden polvilleen.”

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...