perjantai 12. elokuuta 2011

Kaikki kiinteä haihtuu savuna ilmaan


Siim-Tanel Annus kuukauden taiteilijana 8.8. – 2.9.2011 Galleria Ortonissa, Helsingissä.
Kansallisrunoilija Lydia Koidulan lempeä katse Viron sadan kruunun setelistä kohtaa katsojan silmät Ortonin kahvilagalleriassa.
Mukana on muitakin sankareita. Myös sadan Suomen markan setelistä tuttu Sibelius tuijottaa seinältä.
Ja mukana teoksissa on kirjailija Bettina von Arnimin viiden D-markan seteliin vuonna 1992 päässyt suloinen hymy ja pari hiuskiehkuraa.

 Siim-Tanel Annus, 5 Saksan markkaa, 2010.
Kahvilan sivuhuoneen perällä on kaksi Leninin profiilia, jotka ovat peräisin 10 ja 25 Neuvostoliiton ruplan seteleistä. Ne ovat kotoisin viisikymmentä vuotta sitten julkaistuista rahoista.
Siim-Tanel Annuksen katkelmat menneiden aikojen rahoista on tehty levylle. Ne urat, jotka on alun perin kaiverrettu setelien painamista varten metallilaatalle, ovat koholla. Nämä ovat ilmavia ja reliefimäisiä kuvia, massassa on metallinhohtoinen sävy ja hieman epätäsmällinen massan pursuilu.
Fragmentit menneistä valuutoista herättävät nostalgisia tunteita. Leninin siluetin merkitys korostuu sarkastisena virolaisen Annuksen töissä ja katsoja kysyy näitä setelien osia katsoessaan, mihin mennyt maailma on kadonnut? Ovathan kadonneet myös Suomen ja Saksan markat ja uusimpana häviäjänä on Eesti kroon.
Kymmenen vuotta sitten juuri ostamani teekupin hinnalla 1,20 € (kahdeksan markkaa) olisi saanut tuota erinomaista juomaa ämpärillisen. Silloin hyvässä kahvilassa Helsingissä teekupin hinta olisi ollut korkeintaan 35 senttiä. Nykyisin sellaista hintaa teekupista ei voisi edes julkisesti esittää. Kallein Helsingissä kohtaamani teekuppi maksoi viime kesäkuussa 3,5 euroa (21 markkaa).
Ajattelen virolaisia, jotka ovat vuoden alusta siirtyneet euroihin. He ovat kohdanneet ja tulevat kohtaamaan valtavan hintojen nousun. Kuten Suomessa, heidän autojensa ja asuntojensa hinnat pysynevät melko vakaina. Kahvi- ja teekuppien ostajat ovat avainasemassa, he tulevat rahoittamaan inflaation.
On ahdistavaa ajatella aikaamme ja rahaa. Mutta Annuksen työt tuovat mieleen myös Karl Marxin kirjoittaman kuuluisan, vapauttavan vision Kommunistisen puolueen manifestiin siitä, että kaikki kiinteä haihtuu kuin savuna ilmaan. 
”…kaikki pyhä häväistään, ja ihmisten on lopulta pakko katsella asemaansa elämässä ja keskinäisiä suhteitaan avoimin silmin.”
Siim-Tanel Annus, 100 Eestin kruunua, 2010.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...