lauantai 8. elokuuta 2015

Fuskaamisesta

Fuskaaaminen peittää aiotun merkityksen viestinnässä. Se sekoittaa viestin, muokkaa sen tahallisesti epäselväksi tai vaikeuttaa sen ymmärtämistä. Verbi fuskaaminen juontuu latinan sanasta fuscus, joka tarkoittaa epäselvää, tummaa tai hämärää.

Se voi olla tahallista tai tahatonta harhauttamista, vaikka yleensä viitataan tahalliseen eli aikomukselliseen fuskaamiseen. Se voi olla asioiden kiertelyä, joka saa aikaan runsassanaisuutta. Ongelman hämärtäminen asiaankuulumattomalla informaatiolla on fuskaamista.

Fuskaaja käyttää usein kieltä, jossa on slangia tai ammattitermejä. Fuskaaja ajattelee, että on iskevämpää, seksikkäämpää ja tehokkaampaa puhua fuckista kuin vitusta, mailista kuin sähköpostiviestistä, haasteista kuin ongelmista tai probleemeista kuin ongelmista. Käyttämällä jargonia fuskaaja luulee tuovansa viestiinsä arvoa, mutta tulee samalla sulkeneeksi pois ulkopuolisia viestintänsä piiristä.

Ja uskokaa tai älkää, sanakirjassa määritellään englanninkielinen sana obfuscation tarkoittamaan substantiiveja tarkoituksenmukainen monimutkaistaminen tai obfuskointi!

Pidättäytyminen viestinnästä, viestintävälineiden priorisointi tai niiden valikoiminen voi olla fuskaamista.

Yleistajuisten kirjoitusten fuskaaminen voi syntyä tahattomasti. Kirjoittaja voi esimerkiksi julkaista kirjoittamisen varhaisvaiheessa, ennen ajatustensa koostumista syntyneitä luonnosmaisia, keskeneräisiä ideoitaan. Tahatonta fuskausta voi korjata kriittisen ajattelun avulla tai pyytämällä kirjoituksen tarkistamista henkilöltä, jolla on riittävät luetun ymmärtämisen ja kirjoittamisen taidot.

Kirjoituksessa on käytetty englanninkielisen Wikipedian artikkelia Obfuscation

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...