maanantai 2. lokakuuta 2006

Bonniersin ja Emman verkkosivut vertailussa: Löytyykö Emma?

Espoon Modernin taiteen museo Emma avataan lokakuussa ja pari viikkoa sitten avattiin Tukholmassa Bonniersin taidehalli. Kulttuurinavigaattori katsasti, miten nämä kaksi uutta taiteen foorumia kertovat itsestään verkkosivuillaan.


Torvet soivat ja liput liehuvat, kun uusi taidemuseo avataan. Myös verkkosivuilla käytössä on, kuten toisella kotimaisella sanotaan ”all the bells and whistles” eli kaikki pillit ja kellot. Sekä Bonniersin taidehalli että Emma ovat selvästi satsanneet verkkoviestintään. Bonniersin sivut ovat yksinkertaisemmat ja vaatimattomammat kuin Emman kuvia automaattisesti syöttävät ja vaihtavat sivut.

Mutta yksinkertaisuuden etuna on loogisuus ja rauhallisuus. Bonniersin tahallisen robusteilta sivuilta courier-leipäteksteineen verkkosivujen käyttäjä löytää, mitä haluaa. Vaikka Keith Haringin viehättävää maalausta vuodelta 1985 käytetään Bonniersin sivujen teemakuvana ja itse rakennus on kuvattu sivuilla selkeästi, Tukholman uuden taidehallin verkkosivut ovat visuaalisesti masentavan luterilaisen kuvakielteiset. Jos taide on taidehallin pääbisnes, niin toki taidetta pitäisi näkyä myös verkkosivuilla.


Vaikka Emman sivut ovat hieman rauhattomat, iskevyys ja ajankohtaisuus on vakuuttavaa. Sivut ovat hieman sekavat käyttää, mutta tietoa löytyy päävalikkojen alta niin esitettävän taiteen kuin museonkin taustoista.

Käyttöä hankaloittaa se, että pääotsikon ”Näyttelyt ja tapahtumat” klikkaaminen laukaisee niin sanotun intron, jota käyttäjä ei voi ohittaa (tällaiset ratkaistaan vaihtoehdolla ”skip intro”). Osa typografiasta on liian pienikokoista ainakin Kulttuurinavigaattorin pääkonttorissa käyttämään viisitoistatuumaiseen näyttöön.

Emman sivuilla on muutamia erittäin hyvin suunniteltuja kohtia. Mieleeni jäi esimerkiksi Saastamoisen taidesäätiön teosten esittely vahvana esteettisenä kokemuksena. Emma näyttää kirjoittavan avajaisnäyttelynsä tähden Kazimir Malevitshin nimen anglistisesti. Suomeksikin sen voisi kirjoittaa, translitteroimalla näin: Kasimir Malevitš.

Emman verkkosivulta löytyi yksi aukko. Kun länsimetrokaan ei ole vielä ihan valmis, sivujen käyttäjä ei oikein saa vastausta siihen, missä Emma sijaitsee ja miten sinne pääsee. Yhteystiedot käyntiosoitteineen ja linkkeineen Espoon YTV-kartalle eivät vielä riitä.

Vertailun vuoksi tässä kuva (linkki Hitta-sivulle) siitä, miten seikkaperäisesti Bonniersin taidehalli ilmoittaa sijainnistaan, vaikka lasitalo sijaitsee käytännällisesti katsoen Tukholman ydinkeskustassa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...