sunnuntai 29. lokakuuta 2006

Taidekirjallisuutta katsastamassa

Helsingin kirjamessuilla katsastin taidekirjoja. Lopputulos on se, että Suomessa julkaistaan niitä melkoisesti. Jos lasketaan taidemuseoiden ja näyttelynjärjestäjien katalogit tai muut vastaavat, niitä on useita kymmeniä vuodessa.

Kirjamessujen ilmapiiri on moniarvoisuus eli pluralismi. Se on voimassa myös taidekirjallisuudessa. Niinpä taidetta koskevia julkaisujakin on kaikenlaisia, teoriaa, kuvakirjaa, elämänkertaa, tutkimusta. Poimin muutamia julkaisuja omaan listaani.

Kustannusmaailmassa tapahtuu. Like on noussut merkittäväksi myös taidekirjakustantamisessa ison julkaisumääränsä takia. Yhtiöllä on nyt paitsi Kiasman, myös Ateneumin kirjakauppa.

Suomen museoliitto oli mukana messuilla. Se, tai oikeammin sen jäseninä olevat taidemuseot tuottavat runsaasti taidekirjallisuutta. Kirjat ovat usein kytköksissä joko suoraan tai välillisesti näyttelyihin, mutta hyvät katalogintekijät osaavat tehdä ne sellaisiksi, joista nauttii näyttelyn päätyttyäkin.

Uusi silmiini osunut kiinnostava osasto oli Valokuvakustannus luova fi otsikon alla. Runsaasti taidekirjallisuutta valokuvauksen alalta. Kaksi tänä syksynä julkaistua I.K.Inha-kirjaa lienevät taidekirjallisuutemme helmiä.

Toinen taidekirjallisuuden osalohko on arkkitehtuurikirjallisuus. Useita kauniita uusia julkaisuja alalta on, mutta en löytänyt mitään intohimojani nostattavaa.

Uusi taidekirjallisuutta julkaiseva kustantamo on Maahenki. Se julkaisee useita kirjoja muun muassa Ite-taiteesta. Ite-taiteen esiintulohan suomalaisessa taidemaailmassa johtuu siitä, että taideilmasto, kuten kustannusilmastokin on nyt mahdollisimman pluralistinen ja salliva. Outsidertaiteilijoiden human interest -näkökulmien esilletuonti on nykyisin mediaseksikästä ja ne myös paikkaavat nykyajan taiteilijaprofessionaalien nuivia ja kuivia taustoja. Ohi ovat jyrkät ajat ja hyvä näin.

Voi siis puhua taidekirjallisuudesta, jolla tarkoitan lähinnä eri kuvataiteen, valokuvauksen ja arkkitehtuurin aloja koskevia tai niitä sivuavia kirjoja. Tässä joitakin kirjoja, jotka sattuivat silmään. Hinnat sellaisina, kuin ne Helsingin kirjamessuilta poimin, siis usein esimerkiksi messutarjouksia.
 • Pinx, Maalaustaiteen mestareita 6 osaa. Weilin+Göös, 490 €. Kallista lystiä, jossain maininta, että painos loppuu. Samalla hinnalla saisi melkoisen nivaskan esimerkiksi saksalaisen Taschenin kustantamia taidekirjoja, jotka ovat teknisesti tasokkaita.
 • Tulenkantajien näytenumero vuonna 1928 näköispainoksena. Kirja kerrallaan 7 €. H. Ahtelan taidekatsaus. Tulenkantajien kuuluisa tunnus 1928 oli “Ikkunat auki Eurooppaan”. Tänään vastaavan voi lukea Kulttuurinavigaattorin edellisen blogin otsikosta: “Ulos ja irti Euroopasta”.
 • Philip Ball, Kirkas maa, Miten värit syntyivät, Terra Cognita 50€. Philip Ballin mainio Bright Earth julkaistiin muutama vuosi sitten ja melkein heti perään suomeksi. Toinen hyvä väreistä kertova kirja on Victoria Findlayn Colour.
 • Anne Sloan Sisustajan käsikirja Karisto 20 €. Vaikka kirjassa annetaan liikaa valmiita värikaavoja, se on käyttökelpoinen.
 • Otso Kantokorpi, Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa, Like 19 €. Monen Tallinnan matkaajan reissu rajoittuu turistille varattuun kapeaan sektoriin Tallinnan vanhankaupungin ja aitoamerikkalaisen Downtown-liikekeskustan tienoville. Kantokorpi kertoo, että Tallinna on muuallakin. Kirjasta on toinen painos, mikä tarkoittanee sitä, että monella suomalaismatkalilijalla on halu nähdä tuo toinen Tallinna. Otso Kantokorvelta on myös Neuvostotallinnaa käsittelevä kirja.
 • Oiva Kuisma, toim., Suomalainen estetiikka 1900-luvulla SKS 5 €.
 • Peter von Bagh, Peili jolla oli muisti SKS 5 €.
 • Maunu Häyrynen, Kuvitettu maa, Suomen kansallisen maisemakuvaston rakentuminen SKS 39 €.
 • Donald Sassoon, Mona Lisa, Ajatus 20 €.
 • Arja Elovirta ja Ville Lukkarinen, Katseen rajat, Taidehistorian metodologiaa, Yliopistopaino.
 • Marita Liulia ja Tiina Porthan, Tarot, Teos 25 €.
 • Harri Laakso, Valokuvan tapahtuma Tutkijaliitto 25€.
 • Anna Perälä, Suomen typografinen atlas osat 1 ja 2 Helsingin yliopiston kirjasto 100 € (messutarjous). Voi, kun olisi ollut se satanen mukana, niin olisi saanut mukaansa ihanan kaksiosaisen julkaisun.
 • Levanto, Naukkarinen, Vihma toim., Taiteistuminen, Taideteollinen korkeakoulu 30 €.

3 kommenttia:

Kristiina A-S kirjoitti...

Hei! Olen lueskellut blogiasi, hienoa työtä! Huomasin myös vanhan blogikirjoituksen vuodelta 2006, jolloin ilmeisesti olet ostanut Katseen Rajat kirjan kirjamessuilta? Tiedän että tämä kuulostaa todella oudolta, mutta olen etsinyt tätä kirjaa kaikkialta ja tarvitsen tämän kirjan taidehistorian opintoihini. Olisiko mitenkään mahdollista, että voisin ostaa kirjan sinulta, voisit itse päättää hinnan ja maksaisin postituskulut. Olen todella epätoivoinen saamaan tämän kirjan. Kiitos jo etukäteen! Sähköpostiosoitteeni on krisseee@suomi24.fi

Anonyymi kirjoitti...

Hei voitko poistaa tämän viestin kun siinä on s.postiosoite ja nimi esitettynä? Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Hei voitko poistaa tämän viestin kun siinä on s.postiosoite ja nimi esitettynä? Kiitos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...