sunnuntai 6. tammikuuta 2008

Oopperan mediashow

Oopperan välitystekniikat lisääntyvät. Uusia välitysmuotoja ovat olleet oopperan internet-streamaukset ja lataukset, DVDt, ja maksutelevisio.

Näitä välityskeinojahan esitetään tavallisesti kotiteattereissa, mutta uudeksi esityspaikaksi ovat tulossa elokuvateatterit. New Yorkin Met eli Metropolitan ooppera on ollut tässä edelläkävijä, mutta Washingtonin kansallisooppera välittää esityksiä yliopistokampuksille, Milanon La Scala esittää lähetystensä uusintoja Yhdysvaltain teattereissa ja Lontoon Royal Opera suunnittele myös elokuvateatteriesityksiä.

Joulun alla Daniel J. Wakin kertoi The New York Timesissa, että Metropolitanin ooppera on saamassa kilpailijan Yhdysvaltain länsirannikolta, kun San Franciscon ooppera ilmoitti joulukuussa aloittavansa maaliskuussa elokuvateatteriesitykset. Näissä tullaan käyttämään digitaalista formaattia, jota on alettu käyttämään yhä enemmän Hollywoodin näytelmäelokuvien esittämisessä.

San Franciscon oopperatalo ilmoitti joulukuussa, että se lähettää kuuden oopperan esitykset vuosittain maaliskuusta alkaen ulottaen showt 200 teatteriin. Metin vastaava operaatio alkoi vastaavilla lukumäärillä, mutta sen esitykset ulottuvat nyt 600 kankaalle välittäen kahdeksan vuosittaista produktiota. Artikkelissa haastateltu oopperan johtaja näkee että kyseessä on läpimurto.

Tässä olisi varmaan ainesta uusiutumiseen Kansallisoopperassakin, jonka pitäisi olla valtakunallinen oopperatalo. Milloin esimerkiksi Rovaniemen elokuvateatterissa nähdään kansallisoopperaa?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...