tiistai 7. huhtikuuta 2009

ArtBabble: Videoläppää taidemuseoista

Monet ovat vierailleet Ylen Elävässä arkistossa. iTunes U on yliopistoluentojen verkkopaikka. Tänään tiistaina avattiin ArtBabble, Indianapoliksen taidemuseon luoma verkkosaitti, joka tarjoaa katsottaviksi taidemuseoiden videoita.

Ainakin otsikko on muokattu verkkoviestinnän näköiseksi, sen voisi suomentaa monella tavalla: Taidejokellusta, Taidepulinaa tai Taideläppää.

Totesin toissa kesänä blogiartikkelissani Tate on taidemuseoviestinnän ykkönen , että taidemuseoiden viestintä ”on aivan liian kirjallista ja perustuu toistaiseksi liikaa monomediaan. Museoiden verkkosivujen painopiste on liian vahvasti niiden ajankohtaisnäyttelyiden mainonnassa. Tietokannoille, arkistoille, yleisöinformaatiolle ja todelliselle tiedonvälitykselle olisi valtavasti mahdollisuuksia.”

Pähkäilin silloin, että verkkoviestintä voisi tuoda uusia mahdollisuuksia museoiden näyttelyiden esittelyyn, niiden tiedonvälitykseen ja taidekasvatukseen ja kysyin, eikö museoissa olisi aika herätä uuteen maailmaan uuden viestinnän keinoin?

ArtBabble on herännyt tähän maailmaan. Sen partnereita ovat toistaiseksi amerikkalaiset Art21 organisaatio, Indianapolisin taidemuseo, joka on tunnettu laadukkaasta verkkoviestinnästä, LACMA eli Los Angelesin nykytaiteen museo, New Yorkin vastaava eli MoMA, San Franciscon MoMA eli SFmoma, The Smithsonian American Art Museum ja The New York Public Library.

Ne kaikki tuottavat runsaasti audiovisuaalista aineistoa, joka vain kaipaa niittausta yhteen. Jonkun taiteilijan haastatteluhan voi, kuten verkon suunnittelija totesi, helposti hukkua YouTuben kaltaisessa sekametelikeitossa. Ja ArtBabblesta huomaa, että se on suunnattu kaistankuluttajille, koululaisille ja opiskelijoille.

Englantilainen Tate julkaisee jo nyt verkossa satoja taideaiheisia opetusvideoita. Kun The New York Timesin toimittaja kysyi Taten johtajalta, haluaisiko museo liittyä mukaan, hän vastasi, että ei ole kuullut amerikkalaisten projektista. Mutta brittiläinen taidemuseon johtaja lisäsi, että luultavasti Tate liittyisi mielellään moiseen verkkosaittiin. Hän sanoi viisaat sanat: ”Mitään tässä uudessa maailmassa ei saavuteta yksin.”

Vaikka ArtBubblessa on vasta muutamia kymmeniä taiteilijahaastatteluita, aineisto on kylliksi vakuuttavaa. Katselin yhden videon, suuresti ihailemani kalifornialaisen Robert Irwinin vajaan tunnin mittaisen haastattelun. Kuvan saa kokoruudun suuruiseksi, siinä on englanninkielinen tekstitys ja teksti julkaistaan myös kokonaan kirjoitettuna. Irwin, joka edustaa ns. fenomenologista kuvanveistoa kertoo haastattelutilassa olevasta teoksestaan ja kuuluisasta teoksestaan, puutarhasta Los Angelesissa. Videossa on muutamia inserttejä teoksista, vaikka varsinainen televisiokanavalla esitettäväksi tarkoitettu ohjelma se ei ole.



Varsin perusteellista työtä siis. Projekti toteutettiin projektituen voimin, mutta voi vain toivoa, että ArtBabblesta tulee suosittu taidealan opetusvideoiden keskus.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...