Olen filmihullujen varhaista sukupolvea. Aikoinaan Oulun Teinien elokuvakerhoon pääsi kuusitoistavuotiaana, mutta isoveljen ostamalla kausikortilla livahdin mukaan. Joku Rosselinin Punainen erämaa oli viisitoistavuotiaalle vähän vaikea paikka, mutta vähitellen elokuvaan pääsi sisälle. Nykyisin filmit ovat jääneet vähemmälle, mutta kai sanasta on sentään rippeitä jäänyt.
Peter von Baghin magneettinen ääni kuuluu pitkässä tilityksessä otsikolla Suomalainen elokuvakulttuuri vuonna 0. Hän on huolissaan elokuvan tilanteesta ja kirjoittaa:
”Visuaalinen materiaali on moninkertaistunut, sen muodolla ei ole rajoja. Tekniikat kilpailevat keskenään, ja täydentävätkin toki toisiaan, ja kaikki niistä tuovat arkeen katkaisevia läiskiä. Perustana on kuvien inflaatio.”
Kokenut elokuva-aktivistimme tarjoaa lukemisen arvoisen läksytyksen. Artikkeli huipentuu Suomen elokuva-arkiston tilanteen hieman kaunaiseen arvosteluun, jossa von Bagh ei käytä kiertoilmaisuja tai parafraaseja. Roistoksi osoittautuu arkiston johtaja Matti Lukkarila, pahuudeksi laitoksen byrokratia ja vielä suuremmaksi konnaksi arkiston elokuvan parhaimmiston levittämistä ehkäisevä linja.
Peter von Bagh ei näytä tuntevan kulttuurihistoriaa elokuvaa pidemmälle. Museolaitoshan alkoi, kun Ranskan vallankumouksen jälkeen syntyi anarkistinen tilanne, jossa kansanjoukot ryntäsivät aristokratian palatseihin. Kuten Robert Hughes eräässä kirjoituksessaan sarkastisesti totesi, instituutioiden ensimmäinen tehtävä on suojella taidetta kansanjoukkojen paineilta.
Tällainen suojeluasenne kulttuuri-instituutioilla on aina ollut. Vuosisatojen kuluessa on tosin jäänyt epäselväksi, suojellaanko taidetta kansan karsastavan katseen pahaksi arvellulta vaikutukselta, vai onko kansaa suojeltava taiteen karmealta turmiolta.
Kuvataiteessa tätä suojeluaatetta harrastivat pari vuotta sitten pitkin nenänvarttaan katselevat taideteoreetikot, kun kuultiin uutisia Albert Edelfeltin 150-vuotisnäyttelystä Ateneumissa. Talon pyöröovesta oli lapannut väkeä sisään yli 300 tuhatta, joka on 5,8 prosenttia maan väestöstä. Se oli liikaa esoteerisessa liemessä lilluvalle nirppanokka-avantgardellemme. Ehkä heidän mielestään Edelfelt olisi ansainnut korkeintaan vain 100 000 katsojaa.
Filmihullun ykkösnumero avaa ennen kaikkea näköaloja. Kuvien inflaatio, josta Petteri von Bagh mainitsi artikkelinsa alussa, tuntuu olevan koko visuaalista kulttuuria koskeva ja aikaamme leimaava ilmiö kuvallisesta viestinnästä kuvataiteeseen.
Tässä lehdessä asia tuodaan avoimesti esille. Filmihullut pohtivat nyt tosissaan elokuvan esitystekniikoiden muutoksia ja vaikutuksia sen vastaanottoon, eikä katse suuntaudu pelkästään taaksepäin. Tosin Antti Alanen harrastaa huolestuttavaa akateemista kaksinapaisuutta ryhmitellessään kuvat digitaalisiin ja fotokemiallisiin. Olihan erilaisten genrehierarkioiden luominen aikoinaan taideakatemioiden parasta ajanvietettä. Niitä esitellessä kun saattoi heittää surutta roskikseen merkitykset.
Jonathan Rosenbaum arvioi käännösartikkelissaan elokuvakirjoitusta internetissä kansainvälisillä foorumeilla. Vastaavaa, ainakin kartoitusmielessä, voisi alkaa harrastamaan kotimaisestakin verkkojulkaisemisesta. Rosenbaum kirjoittaa:
”Pohdiskellessani tätä kaikkea aloin ymmärtää, että viimeaikaiset väitteet elokuvakritiikin kuolemisesta sukupuuttoon ja vastaväitteet siitä, että se on astumassa uudelle kultakaudelle, ovat yhtälailla pielessä, jos elokuvakritiikki toimii niiden mukaan instituutiona samalla tavalla paperilla ja kyberavaruudessa – saman asian kahtena versiona ennemmin kuin erillisenä malleina.”
Hieman utopistisemman, mutta mahdollisen ja mahdottoman rajoja pohtivan avaran katsauksen aiheeseen kirjoittaa Martti-Tapio Kuuskoski, joka valaisee Bernard Stieglerin näkemyksiä, joissa hän näkee tulevaisuuden kulttuurin kukoistajana amatööriyden.
Todellista filmihulluutta on myös Sampsa Laurisen raportti Godard-näyttelystä viime kesänä Pariisin Pompidu-keskuksessa. Juttu on hulppeat kahdeksansivuinen, joka on jo journalistisena saavutuksena mainitsemisen arvoinen nykyajan kaksituhattamerkkiä-on-jo-puolet-liikaa –tyylisessä kirjoitustaylorismissa. Eikä lukija edes ehdi pitkästymään Godardin maailmaa avartavan tekstin parissa.
Filmihullun jutuissa kiehtoo sen kirjoittajien tarjoama state-of-art -tyyppinen arviointi. Jos elokuva-ala on kriisissä, sen ratkaisun avain on varmaankin juuri tilanteen kokonaisvaltainen arviointi, visio ja kritiikki.