torstai 19. huhtikuuta 2007

Muistoja DDR:stä: Pyöreä talo ja historian ironia


väite: Onneksi talot ovat suorakulmaisia, eivätkä pyöreitä.
miksi: Kulman taakse pääsee piiloon.

Olimme kavunneet rakennuksen sivussa olevat raput ylimpään kerrokseen. Johtaja avasi oven vintille, josta tulvahti pimeä, tunkkainen kuumuus ja hienhajua. Lihava nainen, joka istui hämärässä pöydän ääressä kuulokkeet päässä, säikähti tulostamme. Hän räpytteli silmiään ovesta avautuvassa kirkkaassa valossa nousten seisomaan.

Kun johtaja nyökkäsi naiselle hyväksyvästi, hän istuutui ja painoi kuulokkeet korvilleen syventyen taas työhönsä. Marssimme hämärää vinttikäytävää pitkin toiselle ovelle, joka johti ulos kattoparvekkeelle.

Sieltä avautui näkymä talon puolipyöreän osan, aikoinaan ikkunoilla varustetun katon yli. Kesäinen iltapäivän aurinko lämmitti pientä puistoa, joka tuntui olevan virkistävä palsta itäsaksalaisen Dessaun kaupungin ankeassa kaupunkimaisemassa.

Johtaja kertoi, että rakennus oli suunniteltu 1920-luvulla työvoimatoimistoksi. Talon pyöreän osan ulkoseinissä oli ovia, joista asiakkaat tulivat sisään ammattialoittain. Jokaisen ammattiliiton toimisto sijaitsi yhdellä lohkolla ja kävijän oli edettävä toimistosta toiseen kohti talon keskustaa. Rakennuksen keskellä oli kassaosasto, josta työttömyysavustuksen saattoi lunastaa ja sen jälkeen poistua.

Koska sosialistisessa yhteiskunnassa ei ole työttömyyttä, painotti johtaja lopuksi, rakennus on nyt puoluetoimiston käytössä. Johtaja oli sikäläinen kommunistipuolueen piiriosaston päällikkö.


Walter Gropius, joka suunnitteli Dessaun vuonna 1929 käyttöön otetun työvoimatoimiston, oli eräs Valkoisista jumalista. Nimitystä käyttää Tom Wolfe kirjassaan From Bauhaus to our House, jolla hän tarkoittaa Bauhaus –taidekoulun nimekkäimpiä arkkitehteja, muotoilijoita ja taiteilijoita.

Bauhaus sijaitsi Dessaussa vuosina 1925-1932. Juuri Gropius oli perustanut koulun Weimarissa 1919, josta se konservatiivisten voimien paineessa pakotettiin muuttamaan Dessauhun. Koulu yritti toimia myös Berliinissä lyhyen aikaa, ennen kuin natsit pakottivat sen lopettamaan toimintansa.

Kuuluisaan Dessaun Bauhaus –koulurakennukseen perustettiin sitten mm. SS-upseereiden koulutuskeskus. Dessaussa tuotettiin toisen maailmansodan aikana Junkers–lentokoneita ja Zyklon-B kaasua. DDR:n aikoina Dessaun Bauhaus–rakennus toimi mm. ammattikouluna ja koulutuskeskuksena. Kun vierailin Bauhaus-rakennuksessa, minut vastaanottanut arkkitehti vei minut kävelylle läheiseen puistoon. Siellä hän selosti olevansa Gorbatshovin linjan kannattaja ja valaisi DDR:n rakennuskannan kehnoa tilannetta. Vasta myöhemmin tajusin, miksi hän oli kertonut tämän puistossa, eikä sisällä rakennuksessa.


Dessaun työvoimatoimisto on tänään eräs maailmankuuluista kaupungissa sijaitsevista Bauhaus –käyntikohteista. Funktionalismin rakentamisen dokumenttina voi pitää Arbeitsamtin konseptia, joka kuului seuraavasti:

“Teollisuuden pyrkimyksillä rationalisoida tuotantoa on se seuraus, että työmarkkinoilla on pysyvä työttömien määrä. Kiihdyttääkseen työvoiman vaihtoa, tarjontaa ja kysyntää, valtio on (ensimmäisen maailman)sodan jälkeen ryhtynyt itse työvoiman välittäjäksi. Kokeilut käytettyjen rakennusten käytöstä työvoimatoimistoina osoittutuivat pian riittämättömiksi. Täytyi luoda uusia perusteita tämäntyyppisten rakennusten luomiseksi.”

Vierailin DDR:ssä kesäkuussa 1988. Matkallani tutustuin Bauhaus –koulun historiaan Berliinissä, Dessaussa ja Weimarissa. Entinen työvoimatoimisto on nykyisin yksi Dessaun suosittuja vierailukohteita kaupungissa sijaitsevan kuuluisan Bauhaus –rakennuksen lisäksi. Nykyisin rakennuksessa toimii kaupungin katurakennusosasto.

Työvoimatoimistoksi suunniteltu rakennus muutettiin DDR:n kommunistipuolueen piiritoimistoksi. Mieltäni on usein askarruttanut, miksi puoluejohtaja, joka esitteli rakennusta minulle, halusi näyttää suomalaiselle toimittajalle vintillä istuneen henkilön?

DDR:ssä elettiin vuonna 1988 tyyntä myrskyn edellä. Neuvostoliiton johtaja Gorbatshov oli käynnistänyt kampanjan glasnostista, joka tarkoitti kommunistimaailmassa uutta, ennenkuulumatonta avoimuutta. Joitakin uuden avoimemman ja julkisemman toiminnan kannattajia tapasin DDR:ssäkin. Se oli kuitenkin ristiriidassa Itä-Saksan johtajan Erich Honeckerin linjan kanssa, joka kannatti konservatiivista, stalinistista kommunismia. Ilmeisesti piiritoimiston kommunistijohtaja halusi olla avoimempi ajan tyyliin. Henkilö, joka istui rakennuksen hämärällä vintillä kuulokkeet päässä, kuunteli toimiston puheluita.

Myöhemmin 1990-luvulla vierailin Dessaun internet-sivuilla. Puolipyöreä rakennus, joka oli alun perin työvoimatoimisto ja sitten puoluetoimisto oli silloin pankkikonttori. Historian ironiaa sekin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...