sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Intian paketti


Chitra Ganesh, (Melankolia) Ajan virrassa, 2010.

Helsingin Samaan aikaan Intiassa -näyttelyssä on mukana 19 intialaista taiteilijaa, mutta mukana ei ole teoksia maan arvostetuimmalta, 96 vuotiaalta taidemaalari M. F. Husainilta.  Hän on myös maan ristiriitaisin taiteilija.
Husainin teokset ärsyttivät äärioikeistolaisten hindujen puolueen militanttia ryhmää, joka käytti myrkyllistä kieltä uhaten taiteilijaa fyysisesti. Maallistuneemmat taiteilijat ja intellektuellit sanoivat, että alastomuus, graafisesta seksistä puhumattakaan on ollut jo kauan osa hindujen ylevyyden representaatiota maalauksissa ja runoudessa. Vaikka Delhin oikeusistuin tuomitsi Husainin syyttömäksi, hän on asunut vapaaehtoisessa maanpaossa ja henkivartioiden suojaamana Quatarissa vuodesta 2006 alkaen.     
Husainin verkkosivu.

 M.F. Husain
Aluksi Samaan aikaan Intiassa -näyttelyn taiteilijat.

Sekä Subodh Guptan näyttely Sara Hildenillä Tampereella 30.4. 2011 asti.

Johdannoksi Intian nykytaiteeseen sopii vaikkapa jo mainitsemani Amit Chaudhurin artikkeli Road to Riches Guardianissa, jossa kriitikko kertoo vaikeudesta koota näyttelyä yhden Intia-otsikon alle.

Toinen hyvä lähtökohta voisi olla tämä vasta julkaistu New York Timesin erikoisraportti Intian taiteesta, jossa Gayatri  Ranagachari Shah tarkastelee maan nykytaiteen historiaa.
Vuoden 2008-2009 vaihteessa Lontoon Hayward-galleriassa pidetty Indian Highway oli näyttely, joka toi Intian nykytaidetta brittien tietoisuuteen. Näyttelystä julkaistiin lukuisia artikkeleita, joista tässä Guardianin lyhyt preview
Sekä Laura Cummingin  ja Adrian Searlen kritiikit samasta näyttelystä.
Helmikuussa 2010 avattiin Saatchi galleriassa The Empire Strikes Back, josta Adrian Searlen kritiikki tässä.

Myös intialainen valokuvaus on ollut esillä. Valokuvaushan saapui Intiaan aivan varhaisvaiheessa. Tässä katsaus näyttelyyn, jonka aiheena on 150 vuotta valokuvausta Intiasta, Pakistanista ja Bangladeshista.

Ja kuvasarja samasta näyttelystä.
Intian taidetta ei voi ohittaa ilman Raghu Raita. Tässä kuvia Raghu Rain retrospektiosta. Ja tässä Elizabeth Day haastattelee Raghu Raita. Cartier-Bressonilta vaikutteita saanut valokuvaaja kertoo parhaasta kuvastaan.
Viime keväänä herätti kohua Lontoon Sothebyllä myyty Bharti Kherin elefantti-teos.

 Howrah silta Kolkatassa.
Intian outouksia on Kolkatassa oleva suuri Howrah silta, jolla jalankulkijat ovat sylkeneet paania, eräänlaista suosittua purutupakkaa siinä määrin, että silta on alkanut ruostua ja sitä on korjattava.
Rapautuvaa modernismia edustavat myös Le Corbusierin 60 vuotta sitten valmistuneet rakennukset Chandigarharissa, jotka ovat tulleet hyljeksityiksi ja ryöstellyiksi kohteiksi, ja vaativat entisöintiä. 
Guardianissa on myös kuvasarja AP:n valokuvaaja Kevin Frayerin kuvaraportti hiilenkerääjien yhteisöstä Bokapaharin kylässä.

Videosarja Seitsemän taiteilijaa Delhistä
Ja lopuksi suosittelen katselemaan Guardianissa juuri julkaistua seitsemänosaista videosarjaa Seitsemän taiteilijaa Delhissä. Kyseessä on tanskalaisen Third Ear –ryhmän ja Tim Hinmanin kokonaisuus. Valituista taiteilijoista kaksi, Gigi Scaria ja  Pushpamala N ovat esillä Helsingin näyttelyssä.
  1. Gigi Scaria, kuvanveistäjä ja videotaiteilija Keralastaa, joka työskentelee Delhissä. Kaupunkimaiseman vaakapanoroinnit, kaupunkirakenteen kommentteja.
  2. Kalkutassa syntynyt Sarnath Banerjee tekee ”graafisia romaaneita” ja elokuvia. Hän kuvaa Delhin toimintaympäristöään sanomalla., että se on täynnä huijareita, ja itsekin olevansa sellainen. Hän toteaa: Sarjakuvien avulla oikeastaan luodaan uudelleen, avataan ihmisille  Ikään kuin ihmisille sallitaan liittyminen vapaamuurareiden eliittiklubiin. ”Olen parittajasi, olen korjaajasi ja Walter Benjaminisi samalla kertaa.” 
  3. Taidekollektiivi BLOTin (Basic Love of Things) muodostavat kuvajournalisti ja kuvataiteilija Avinash Kumar sekä DJ ja muusikko Gaurav Malaker, jotka tekevät tapahtumien valo ja ääni-installaatioita ja vahvasti editoituja videoita. 
  4. Aastha Chauhan pyörittää Radio Khirkia ja organisoi taiteilijayhteisöiden toimintaa.
  5. Valokuvaaja ja videotaiteilija Pushpamala N kostaa uudelleen historiallisia kuvia, joiden hän uskoo näyttävän eteläintialaisten naisten stereotyyppejä.
  6. Graafikko ja multimediataiteilija Rohini Devasher on myös amatööriastrologi. 
  7. Vivan Sundaram esittelee päälle puettavia veistoksiaan, jotka on tehty kierrätysmateriaaleista.


Helsingin näyttelyn kritiikit ja muuta
Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...