perjantai 4. maaliskuuta 2011

Irti minäpuheesta


Terike Haapojan video-ääni-teksti-installaatio koostuu kaiuttimista, kolmesta videoprojektiosta, puheenvuoroista ja teksteistä. Se on kuivakas, kuin muinoin englantilaisamerikkalaisen Art & Language -ryhmän teos, mutta myös mehevä ja tuore kuin mikä tahansa uusi vaatimus yhteisöllisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta yhteiskunnassa voi olla.
Näyttely päättyy Kalhama & Piippo galleriassa, mutta Haapojan perustaman Toisten Puolueen jäsenkampanja jatkuu eduskuntavaaleihin asti. Puolue ajaa oikeudettomien asiaa. Oikeudettomilla tarkoitetaan kaikkia niitä yhteisömme jäseniä, joilla ei ole lakiin kirjattuja perusoikeuksia eikä pääsyä poliittiseen päätöksentekoon esimerkiksi äänestämällä.
Taidepuhe on käsite, joka synnytettiin 1980-luvulla. Se tarkoitti uuden subjektiivisuuden esiinmarssia, sana ”minä” tuli mukaan taidekritiikkiin. Vähitellen taidepuheesta tuli minäpuhetta, taiteesta tuli minän mittari ja minuuden puntari, egosentrisyyden temmellyskenttä.
Onneksi Terike Haapojan teoksessa ei ole yhtään ”minä” persoonapronominia. Sen sijaan sanat ”he” ja ”me” esiintyvät tiheästi.
Teoksen muodostaa sitä tarkasteleva yleisö. Huomasin kuitenkin yleisön jäsenenä itse ajattelevani myös itseäni. Ajattelin niitä tilanteita elämässäni, jolloin olen kokenut itseni oikeudettomaksi. Löysin niitä ainakin kolme.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...