perjantai 22. huhtikuuta 2011

Anna Tuori: Katsomisen tavat


Anna Tuori, Calm Down Dearest II, 2011.

Taidekriitikko Ahti Susiluoto totesi informalistisesta taiteesta, että katsojan intiimi suhde maalaukseen on niissä maksimaalinen. Ekspressionistista ja abstraktia maalausta katsotaan uppoutumalla, tunnestautumalla, tuijottamalla. Katse poimii yksityiskohtia, rakeita, pintoja ja sävyjä maalauksen pinnassa.

Katsomisen toinen tapa on toteava, hieman pinnallinen ja nopea. Siinä katsomme maalausta kuin televisiota tai teatteria ja kiinnitämme huomiota siihen, mitä teos esittää. Seuraamme tässä katsomisen tavassa itse asiassa maalauksen kertomaa tarinaa, emmekä uppoudu maalauksen materiaaliseen ja fyysiseen substanssiin.

Anna Tuorin maalauksia tarkastellessani huomasin hämmästyneenä katsovani niitä kahdella tavalla. Uppouduin taustojen abstrakteihin, spontaaneihin ja usein sattumanvaraisiin kuvioihin, sävyihin ja siirtymiin, mutta kiinnostuin myös niiden kertovista, mielikuvituksellisista tapahtumista.

Abstrakti taide houkuttelee usein näkemään kertovia, figuratiivisia tapahtumia. Monet maalarit käyttävät tätä rajapintaa, maalaustaiteen ikivanhaa Rorsachach testiä hyväkseen. Katsoja saadaan kysymään: esittävää vai abstraktia? Koristetaide taas rohkaisee kysymään, ovatko ornamentit kertovia ja esittäviä vai niistä irroitettuja, abstrakteja kuvioita.

Anna Tuorin maalaukset suuntautuvat kahtaalle: ne ovat maaliaineen käsittelyn harkittuja tai sattumanvaraisia kuvioita, mutta ne ovat myös pykimyksiä lapsuuteen ja viattomaan miniatyyrimaailmaan. Suuret, pahat voimat uhkaavat haurasta ja synnitöntä maailmaa, idylliä. Maalauksellisia saarekkeita ympäröi kylmä, painovoimaton ja pirullinen kaamoksen arktinen kehä. Vapauden tiellä on synkkiä pilviä.

Panoraama ja pittoreski asetelma, elokuvanomaisuus ja intiimi, laskelmointi ja sattumat, valtaväylät ja harhapolut yhdistyvät. 

Tunsin onnistuneen eksymisen ja löytämisen, uppoutumisen, tarkkailun ja toteamisen kutkuttavia hetkiä näitä maalauksia katsoessani.


Anna Tuori, maalauksia Galerie Anhava, Helsinki 8.5.2011 asti.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...