perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kritiikin kultaiset säännöt


Olemme kaikki kriitikoita. Kaikkia ja kaikkea kritisoidaan koko ajan.

Älä arvostele ihmisiä. Arvostele sitä, mitä ihmiset tekevät.

Arvostele julkisia ja julkistettuja asioita. Toimenkuvaasi ei kuulu kotien arvostelu.

Ole puolueellinen, mutta älä kehitä suosikkijärjestelmää.

”Kill your darlings” eli tapa lemmikkisi. *)

Älä kuvittele olevasi oikeassa, mutta pyri totuuteen. Kritiikki on ihmisen kaipuuta totuuteen.

Yksimielisyys ei ole kritiikin kriteeri.

Ole rehellinen itsellesi.

Arvostele vain sitä, mitä olet itse nähnyt, kuullut tai lukenut.

Kritiikki ei ole tykkäämistä. Todellinen kritiikki perustuu analyysiin, vaikka sinulle ei aina anneta mahdollisuutta sitä esittää.

Kritiikillä on arvo. Hypokrisia on teennäistä, haettua kritiikkiä, kritiikkiä sellaisesta asiasta joka ei ole kritiikin arvoinen.

Huono kritiikki sekoittaa, hyvä selkeyttää.

___

Mitä tarkoittaa "Kill your darlings"?

*) Suomensin aluksi "Kill your darlings" lauseella "Tapa ihastuksesi kohteet", mutta kun kritiikki ei käsittääkseni ole tuhoavaa toimintaa, muutin käännöksen "Tapa ihastuksesi". Muutin vieläkin käännöstä Ilkka Rekiaron suomennoksen mukaan. Hän kääntää kirjassa Kirjoittamisesta: muistelmia leipätyöstä (Tammi 2000, s. 209) Stephen Kingin ajatuksen keinona saada lisää tempoa kirjoitukseen:

"tappakaa lemmikkinne, tappakaa lemmikkinne, vaikka itsekeskeisen kynäilijän sydämenne särkyisi, tappakaa lemmikkinne".

Ajatus on kuitenkin vanhempi kuin Stephen Kingin kirjassaan esittämä. Ystäväni Kari Yli-Annalan ystävällisten ohjeiden mukaan Kill your darlings -ideaa kehitteli jo vuonna 1916 luentosarjassaan Sir Arthur Quiller-Couch, joka varoitti "hienon kirjoittamisen" vaaroista. Hän toteaa, että tyyli ei esimerkiksi ole, eikä koskaan voi olla vieraita ornamentteja (!):
"No, tässä ulkoisessa, ammatillisesti hankitussa ornamentissa on jotain, jota tyyli ei ole: ja jos haluat tähän käytännöllisen neuvoni, esitän sinulle tämän: Aina kun tuntuu houkuttelevalta tehdä poikkeuksellisen hieno kirjoitus, noudata sitä - täydellisesti - ja poista se ennen kuin lähetät käsikirjoituksen painoon. Murhaa ihastuksesi."

3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Anteeksi. Luin tuon yhden kohdan että "Kritiikki on kaipuuta toisen luo.". Ajattelin tuohon lisäksi ajatuksen, että ei kannata kirjoittaa kritiikkiä kirjasta jota ei rakasta. Silloin se voi olla vaikka kuinka negatiivinen.

Alaston kriitikko kirjoitti...

Eis se nyt Ripsa ihan noinkaan voi mennä. On paljon kirjoja, joita ei nyt ihan rakasta mutta joista on syytä kirjoittaa kritiikkiä monestakin syystä: esimerkiksi minä olen kirjoittanut kritiikkejä useista akateemisista tutkimuksista, koska niiden kulttuurihistoriallinen tai esimerkiksi taideteoreettinen sisältö vaatii mielestäni kommentointia. En sitä paitsi muista suoranaisesti rakastuneeni kovinkaan moneen tietokirjaan – poikkeuksena ehkä Solomon Volkovin Pietari.

Heikki Kastemaa kirjoitti...

Tärkeintä lienee olla rehellinen itselleen. Huomasin jo nuorempana kriitikkona, että jos vähänkin yrittää jotain vilunkipeliä itsensä kanssa, kirjoittaa nopeasti itsensä metikköön.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...