torstai 14. joulukuuta 2006

Raastetut kuvat remonttiin

Viimeisin laaja ja järjestelmällinen ikonoklasmi eli kuvainraasto loppui vuoden 2001 syksyllä, kun Afganistanin ääri-islamilaiset Talibanit syöstiin vallasta. Ikonoklasteja eli kuvien raastajia – tällä kertaa käytettiin tykkejä ja räjähdysaineita – olivat Taliban-johtaja Mullah Mohammed Omarin sotilaat, joita hän saman vuoden helmikuussa komensi tuhoamaan kaikki maan veistokset. Näiden joukossa oli muinaismuistoina korvaamattoman arvokkaita, islamia edeltäviä buddhalaisia veistoshahmoja, seinämaalauksia ja arkeologisia paikkoja.


Bamiyanin arkeologiselta alueelta Afganistanissa.
Laura K Jones kertoo keskiviikon Guardianissa Bamiyanin alueen 1800-vuotta vanhojen patsaiden uudelleenrakennusprojektista. Sitä johtavat pakolaisena toimiva afgaanimuseon johtaja ja sveitsiläinen fotogrammetrian asiantuntija. Korjaustyöhön on saatu varoja humanitaarisena tukena, mutta projektin vetäjät eivät vielä suostu kertomaan, mistä rahoitus tulee.
Makedoniasta ja Kreikasta lähteneiden uudisasukkaiden buddhalaiset jälkeläiset rakensivat patsaat hellenistiseen tyyliin, selviää Guardianin raportista. Kyse on korvaamattoman arvokkaasta Euroopan taiteen ja idän kulttuurien yhteyslinkistä.
Patsaat on kaiverrettu kalkkikiveen paikalla, joka sijaitsee 144 kilometriä Kabulista länteen. Buddhat oli alun perin maalattu kullanvärisiksi. Vaikka ne tuhottiin lähes täydellisesti, joitakin jäänteitä on jäljellä. Tavoitteena on korjata ainakin yksi veistos, mutta tuloksia saadaan odottaa ainakin vuoteen 2009.
Köyhimmät ihmiset asuvat kallioon kaivetuissa luolissa ja ruoka on heillä etusijalla. Mutta monet heistä haluavat nähdä patsaat uudelleen rakennettuina. Ainoa asia, jota voimme muuttaa täällä on kehittää turismia”, sanoo Bamiyanin alueen kuvernööri. Paitsi veistosten uudelleen rakentamista, myös veistosten laser-projisointia suunnitellaan.
Tapahtuman ironiaa on, että Buddhien tuhoaminen on tuonut lisää uusia arkeologisia löytöjä. Tuhoaminen paljasti, miten patsaat on tehty ja uusia luolia löytyi niiden takaa, joissa oli ikivanhoja seinämaalauksia.
* * *
Ikonoklasmi ei tule ensimmäisenä mieleen maailmassa, joka on täynnä kuvia. Kuten alkuvuoden niin sanottu Tanskan suuri pilakuvakiista osoittaa, kuvissa voi olla suurikin ideologinen lataus, jolla saattaa olla arvaamattomia seurauksia. Niin, ja toisin kuin saattaisi helposti luulla, suinkaan kaikki eivät kuvista pidä.
Ikonoklasmihan kuuluu kiinteästi myös pohjoiseurooppalaiseen protestanttiseen traditioon. Tässä kuva Saint Martinin katedraalista Utrechtissa, Hollannissa, jossa harjoitettiin kalvinistista vandalismia, eli hakut muinoin uskon puhdistamisen innosta heiluivat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...