tiistai 20. toukokuuta 2008

Onnea KUMU!


Vuoden 2008 eurooppalaiseksi museoksi valitulle KUMUlle suuret ja lämpimät onnittelut! Museo on toiminut aktiivisesti ja jotain annettavaa sillä on aina, kun siellä käy.
Tunnen sympatiaa Viron taidetta kohtaan. En voi sille mitään, mutta sikäläisen taiteen katseleminen aiheuttaa aina vertailun Viro-Suomi, vaikka mitään maaottelutunnelmaa ei onneksi pääse syntymään.

Mutta ilman vertailua ei KUMUstakaan pääse livahtamaan, minkäs sille mahtaa. Viron taide on eurooppalaisempaa ja esimerkiksi kaupunkimaisemia on sikäläisessä taidehistoriassa enemmän kuin meillä. Viron taiteessa jotkut painotukset ja tyylisuunnat ovat meikäläisiin verrattuna erilaisia. Esimerkiksi heidän ekspressionisminsa ei tavallisesti ole niin karkeaa kuin meillä.

Viron taiteen heikoimmat vuodet taisivat olla 1930-luvulla, kun otettiin Saksan silloisesta kuivakkaasta taiteesta mallia. Sekin näkyy KUMUn kokoelmissa.


En ole koskaan ollut sosialistisen realismin ihailija, mutta KUMUssa on oltu sen verran viisaita, että sitäkin suuntausta on siellä esillä (paitsi ei nyt, kun neuvostomiehityksen ajan virallista taidetta on esillä Turun taidemuseossa). Oikeastaan KUMUn lisäksi ainoa tietämäni paikka saada edes jonkinlaista käsitystä sosialistisesta realismista on Etelä-Liettuan Grytasin veistospuisto. Neuvostoajan taide kiinnostanee nuoria, ainakin uteliaisuudesta.

Enemmän minua kiinnostaa non-konformistien taide, esimerkiksi Ülo Sooster oli aikoinaan melkoinen ahaa-elämys. Virossa on muutamia hyvin varteenotettavia taiteilijoita, eikä ole mitään syytä suhtautua sikäläiseen taiteeseen taideimperialistisesti, kuten joillakin suomalaisilla on tapana. Ja kun pääsee maaottelutyyppistä vertailua syvemmälle, huomaakin Viron taiteen historiassa monenlaisia kiehtovia ilmiöitä.
Odotan muuten uteliaisuudella tietoja Gerhard Richterin näyttelystä KUMUssa, jonka pitäisi avautua kesäkuun kuudennen päivän tienoilla. Jos tihkuu viitteitä siihen suuntaan, että herra Richter onnistuisi ripustamaan KUMUn yläkertaan parempia taidepläjäyksiään, Kulttuurinavigaattori hyppää laivaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...