maanantai 24. toukokuuta 2010

Laiva pullossa avaa historiaa


Yinka Shonibaren teos - valtavan lasipullon sisällä oleva huolellisesti tehty amiraali Nelsonin laivan pienoismalli, jonka purjeet ovat afrikkalaisia tekstiilejä – paljastettiin Lontoon Trafalgarin aukiolla tänään. Viime lokakuussa päättyi Antony Gormleyn One & Other tapahtumasarja, joka oli jatkoa aikoinaan tyhjäksi jääneen veistosjalustan vaihtuvalle uusiokäytölle.
Shonibaren teos herätti aluksi varauksellisia huomioita, mutta se voitti myös kriitikoiden sydämet puolelleen. The Guardianin Adrian Searle totesi, että hänen ei kai pitäisi pitää tällaisesta, mutta lisäsi, että kyllä hän siitä tykkää, oikein paljon. ”Se tuo minussa esiin pikkupojan ja purjelaivalammikon amiraalin minussa.”
Charlotte Higgins kirjoitti pitävänsä Shonibaren laivassa siitä, että se saa meidät kiinnittämään huomion siihen, miksi tämä aukio on alun perin olemassa. ”Amiraali Lordi Nelson, jonka on korkealla aukion yläpuolella, voi nyt katsoa lippulaivansa replikaa.” Nelson kuoli laivalla Trafalgarin taistelussa vuonna 1805.
Monet lontoolaiset katsovat aukiota nyt uusin silmin. Shonibaren teos on ainoa useista vaihtuneista taideteoksista, joka viittaa jollain historiallisella tasolla ympäristöönsä. Muut teokset ovat olleet visuaalisia ja ilmaisullisia. Nigeriassa kasvanut Shonibare viittaa myös brittiläiseen kolonialismiin afrikkalaistekstiileillään.
Lontoon pormestarin toimiston tukema neljännen veistosjalustan operaatiosarja on saanut Lontoon taide-elämän tuntumaan paljon ajankohtaisemmalta ja tapahtumarikkaammalta. Nykytaiteen ja historiallisen miljöön törmäys on tuonut mukaan sellaista odottamattomuutta ja käänteikkyyttä, jota vain nykytaide voi tarjota.

Neljännen veistosjalustan tapahtumat ovat myös merkittäviä, koska julkinen taide ja varsinkin veistostaide niin Suomessa kuin muuallakin voi melko huonosti. Trafalgarin aukion tapahtumia kannattaa seurata, koska teokset kiinnittävät huomiota nykytaiteen uusiin mahdollisuuksiin julkisessa veistostaiteessa.   

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...