torstai 24. tammikuuta 2008

Taiteen voimakkuuksilla

Ylen Teema-kanavalla alkoi eilen kahdeksanosainen Taiteen voima –sarja. Ensimmäinen kertoi Caravaggion elämästä ja taiteesta. Muut osat ovat Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso ja Rothko.

Taitelijavalinnoista maantieteellisesti Suomea lähimmäksi osuu abstrakti taidemaalari Mark Rothko, joka syntyi vuonna 1903 Venäjän Dvinskissä eli suomeksi Väinänlinnaksi kutsutussa kaupungissa, joka tunnetaan nykyisin Latvian Daugavspilsinä. Venäjänjuutalainen Rothko kuoli oman kätensä kautta New Yorkissa vuonna 1970.

Mark Rothko, Mustaa maruunalla, 1958.
BBC:n sarja perustuu Simon Schaman kirjoittamaan kirjaan Power of Art (2006, BBC Books). Kuten ensimmäinen Caravaggio-osa, muidenkin perustana ovat melko vahvasti elämänkerralliset tapahtumat. Mutta kirjoittaja yhdistää taiteilijabiografiat historiallisiin, sekä aate- ja kulttuurihistoriallisiin taustoihin. Hän ei myöskään unohda taide- ja taitelijadokumenteille mitä tärkeintä osuutta, itse taideteosten analyysejä. Caravagiossa käytettiin näyttelijöitä sekä tapahtumien että itse maalausten elävöittämiseen tableaux vivant –tyyliin.

Kuka on sarjan kirjoittaja ja juontaja? Simon Schama on New Yorkin kaupungissa asuva englantilaissyntyinen historioitsija, joka on myös New Yorkerin taidekriitikko. Luin hänen ehkä kuuluisimman kirjansa Landscape and Memory (1995) sen juuri ilmestyttyä innostuneesti ja useita kertoja jälkeenpäinkin. Kirja on hieno katsaus maiseman ja historian, luonnon ja kulttuurin, henkilökohtaisesti ja taiteellisesti kuvatun maailman taustoista. Seikkailin myöhemmin Landscape and Memory-kirjan innostamana maisemissa Koillis-Puolassa Białowiezan metsässä kansallispuistossa ja Yhdysvaltain itärannikolla.

Simon Schama tuntee perusteellisesti eurooppalaisen kulttuuri- ja taidehistorian taustoja. Hänen kirjansa Ranskan vallankumouksesta ja paksu Rembrandt´s Eyes (1999) ovat sekä erinomaista tausta-aineistoa että jännittävää luettavaa. BBC:n A History of Britain tuli aikoinaan televisiosta, mutta se oli niin tiheää historian tapahtumia, että jäi itseltäni seuraamatta.

BBC:n verkkosivulla on runsaasti asiaa Power of Art sarjasta. Verkkosivuilla muun muassa selvitetään avainteosten sijaintipaikkoja ja taiteilijat ja toimittajat valitsevat kussakin sarjassa esiteltyjen teosten innostamia muita teoksia. Sarja esitetään siis Teema-kanavalla keskiviikkoisin klo. 21.00 ja uusinnat lauantaisin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...