maanantai 14. huhtikuuta 2008

Tarjouksia tyhjäseinäisille

Taidetta on lainattu ja siinä samassa myyty Suomessa jo pitkään. Tavallisesti asialla ovat taiteilijoiden yhdistykset ja järjestöt. Meillä ehdittiin edes kerran ennen kuin Englannissa, mutta ehkä brittiläisestä vastaavan idean toteutuksesta voisivat meikäläiset taidelainaamotkin jotain oppia.

Britanniassa arvioidaan olevan kuusi miljoonaa ”tyhjäseinäistä”. Sanan keksi Parag Shah, joka perusti taiteen vuokraamon ja myyntitoimiston nimeltä Art-Switch niille, joilla on tilaa taiteelle, vähän rahaa, mutta ei aavistusta siitä, miten siihen ”pääsisi käsiksi”.

Shah arvelee, että taidemaailma on suljettu maailma vihkiytymättömille. Ja kuten muualla maailmassa on tapana, galleriat ottavat itselleen myyntiprovisiona puolet taiteilijan myyntihinnasta. Tosin muualla taiteilijat eivät joudu maksamaan gallerian vuokraa, kuten meillä.

Claudia Cahalene esittelee The Guardianissa verkkopainotteisesti toimivaa taidelainaamoa. Yksityiset ja yritysasiakkaat maksavat 326 puntaa vuodessa rekisteröintimaksua (siis noin punnan päivässä), jolla saa lainata yhtä teosta kerrallaan korkeintaan kolmen kuukauden ajan. Taiteilija saa yhden punnan päivässä jokaiselta lainauspäivältä ja jos teos myydään, hän saa 75 prosenttia myyntihinnasta.

Lainaajat voivat vaihtaa lainaamiansa teoksia niin usein kuin haluavat, toisin sanoen he voivat kokeilla, sopiiko teos seinälle.

Hyvin laadituilla verkkosivuilla lainattavat maalaukset, valokuvat ja grafiikka näyttävät houkuttelevilta. Sivulta löytyi myös yksi asia, mitä tietääkseni mikään taidekeskus tai taidemuseo ei ole vielä hoksannut: yksinkertaisia ohjeita taiteen puhdistamiseen, käsittelyyn, ripustukseen ja säilyttämiseen, katsokaapa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuopiossa on toiminut taidelainaamotoiminta hyvin ja jo kohtuullisen pitkään.

Hieno palvelu. En ole vielä käyttänyt, mutta viime viikollakin tuli käytyä katselemassa valikoimia. Netissä ja paikan päällä.

Palvelu toimii siten ainakin Kapriisissa, että lainavuokra on jotain 1/10 taulun ostohinnasta per kk ja jos teoksen päättää ostaa, saa sen laina-aikana maksetun vuokran vähentää lopullisesta hinnasta.

http://www.galleriakapriisi.net/
http://www.carree.fi/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...