tiistai 2. syyskuuta 2008

Kritiikin tila II: Lehdet ja verkkojulkaisujen arvostelut

Kritiikkiportista selviää siihen osallistuvien lehtien verkkojulkaisujen kritiikin määrä. Tieto kertoo jotain lehtien aktiivisuudesta ja sitä voi pitää suuntaa-antavana lehtien suuntautumiselle kulttuuriin laajemminkin. Aluksi kuitenkin pari huomiota.
Vaikka Kritiikkiportin suunnittelussa ja sen pyörittämisessä ovat itse arvostelijat olleet mukana, kirjoittajien nimiä ei julkaista Kritiikkiportin nimiöinnissä. Luulisi sen verran kirjoittajienkin ääntä kuunneltavan, että kriitikon nimi mainittaisiin kritiikin päivämäärän, julkaisevan lehden, jutun otsikon ja alkuingressin lisäksi.

Kriitikon nimi puuttuu Kritiikkiportin nimiöstä.

Toinen yllätys oli huomata, että Keskipohjanmaa ja Etelä-Suomen Sanomat julkaisevat ainakin osan kritiikistään ilman kriitikon nimeä. Ainakin näin oli Batman-elokuva Yön Ritarin kritiikkien kohdalla keskipohjanmaa.netissä ja ess.fissa Tällainen puskasta ampuva journalismi on varmaan pohjanoteeraus suomalaisen kritiikin historiassa.
Sanomalehtien ykkönen on Turun Sanomat. Se julkaisee verkossa kaikki myös paperilehdessä julkaistut kritiikit. Toinen aktiivinen kritiikin julkaisija on Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen. Molemmat lehdet julkaisivat kolmen kuukauden aikana yli 250 kritiikkiä verkkoversioissaan. Luvut ovat niin vakuuttavia, että näitä lehtiä kannattaa tarkastella muunkin sisältönsä puolesta Suomen laatulehtinä.
Kakkosiksi sijoittuvat Helsingin Sanomat (166), Ilkka (151), Karjalainen (154) ja Savon Sanomat (160). Helsingin Sanomat rajaa melkoisesti verkkolehdessään julkaistavaa aineistoa, joten tieto maan suurimman sanomalehden sijoittumisesta on vääristynyt suhteessa muihin. Kakkosryhmän lehdet ovat kaikki vahvoja alueellisia toimijoita.

Alempaa keskisarjaa ovat Etelä-Saimaa (60), Etelä-Suomen Sanomat (82), Hufvudstadsbladet (88), Kauppalehti (50), Keskipohjanmaa (90), Kouvolan Sanomat (67), Lapin Kansa (56), Pohjalainen (91), uusisuomi.fi (44) ja Uutispäivä Demari (56)
Vain vähän kritiikkiä julkaisevat Aamulehti (19), Itä-Savo (29), Kainuun Sanomat (2), Kaleva (30), Länsi-Savo (10) ja Satakunnan Kansa (5) Aikoinaan laadukasta journalismia toteuttaneet Aamulehti ja Kaleva hämmästyttävät passiivisuudellaan.
Kolmeen kuukauteen eivät verkkolehdissään ole julkaisseet yhtään kritiikkiä Forssan lehti, Itä-Häme, Länsi-Suomi, Pohjolan Sanomat ja Salon Seudun Sanomat.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...