perjantai 12. helmikuuta 2010

Flip on maailman peilikuva

   Adel Abidin, To Momammad! To Mecca!, 2009.

Kuvan tarkastelu peilikuvana on ikivanha kuvan tekemisen apukeino. Ystäväni Lauri Voutilainen, joka on kuvittaja ja graafikko, kertoo kääntävänsä usein kuvan, jota hän tekee. Hän sanoo, että kuvan kääntäminen saa aikaan tuoreita ja uusia näkökulmia. Siinä havaitsee asioita kuvassa uudenlaisena. Käännettyjä kuviahan saa Photoshopin aikakaudella kätevästi: ”Flip Horizontal” tai ”Flip Vertical”.

Ludwig Wittgenstein viittasi kieleen maailman peilikuvana. Bruce Nauman teki pitkään kuvia, kirjoituksia ja neonputkista koostuvia teoksiaan reversaaleina eli käännettyinä kuvina.

Bruce Nauman, M Ampere, 1973.

Nauman kertoi saaneensa ajatuksen tähän uransa varhaisvaiheessa, kun hän teki lasikuituveistoksia. Niiden muotit olivat käänteiskuvia ja ne kiinnostivat taiteilijaa. Nauman sanoi, että häntä kiehtoi se, miten nurinpäin kääntäminen sekoittaa informaatiota. Se, että ei tiedä mitä pitäisi katsoa saa aikaan katsojassa etäisyyden taiteeseen, kun taas taide on myös etäällä katsojasta, sanoi Nauman. Tämä yhdistelmä tuottaa kokonaisen jännitteiden asetelman, jota voi oppia käyttämään hyväkseen.

Maapallon levinneimmäksi tavaramerkiksi mainittu Coca-Cola kiehtoi myös joitakin ääri-islamisteja, kertoo bagdadilaissyntyinen Adel Abidin. Islamilaisilla verkkosivuilla levisi huhu, jonka mukaan Coca-Cola peilikuvana tarkoittaa ”No Muhammed, No Mecca”. Taiteilija tulkitsee kuitenkin, että kirjaimet voi lukea ”To Muhammed, To Mecca”. Eli Kokista juodessaan voi ajatella: malja Muhamedille, malja Mekalle!

Adel Abidin näyttely Kiasmassa 12.2.-25.4.2010.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...