lauantai 29. maaliskuuta 2008

Pro Arteja on moneen lähtöön

Helsingissä julkaistiin viikolla viime syksynä toimintansa aloittanut taidesäätiö Pro Arte. Samalla, kun Yleisradion uutinen kertoo, että säätiöistä on tullut kulttuurille yhä merkittävämpi rahalähde, se kertoo säätiön toiminnasta:


”Pro Arten taustalla on nimettömänä pysyttelevä yksityishenkilö, joka tukee toimintaa puolella miljoonalla eurolla vuodessa. Säätiö aikoo järjestää muun muassa Taiteen päiviä, joiden tarkoitukseksi kerrotaan kuvataiteen esittäminen koko kansalle kaikkialla Suomessa.

Säätiö tukee uutta kuvataidetta IHME-projektien kautta. Niistä ensimmäisen tekijäksi on valittu brittiläinen kuvataiteilija Anthony Gormley.”
Kaikki hyvin tähän asti, hienoa ja erinomaista ja ennen kaikkea kannatettavaa. Nimivalintana Pro Arte on kuitenkin läpikulunut. Kulttuurinavigaattori googlasi Pro Arten ja sai seuraavia tuloksia:

Pro Arte oli vuonna 1934 perustettu taiteilijaryhmä, joka puolusti modernismia aikana jolloin se oli niin monen mielestä post, ohi, ohitettu, epärelevantti ja aikansa elänyt, kuten tänään sanottaisiin "soooo last season". Taiteilijaryhmä Pro Artea oli perustamassa muun muassa sankarillinen surrealistimme Otto Mäkilä.


Pro Arte on Hyvinkäältä käsin toimiva yritys, joka ”antaa asiakkailleen taloudellista sekä toiminnallista lisäarvoa tarjoamalla heille räätälöityjä markkinoinnin, myynnin, tapahtumien tuottamisen sekä kulttuuripalvelujen kokonaisratkaisuja asiakkaan tarpeen mukaisesti”.


Didrichsenin taidemuseo jakaa Pro Arte taidepalkintoa, joka jatkaa Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin nuoria taiteilijota tukevaa perinnettä.


Hämeen Taidetoimikunta jakaa puolestaan Pro Arte Tawastica –tunnustuspalkintoa.


ProArte kirjoitettuna muodikkasti, mutta kieliopillisesti ja typografisesti väärin perustettiin keväällä 2007 liikkkeeksi, joka vastusti innovaatioyliopistoa. Se keräsi adressin ja verkkosivunsa mukaan jatkaa toimintaansa.
Iittalan lasinen Pro Arte on designtuotesarja, jonka kokoelmaan kuuluvat Claritas, Kantarelli, Orkidea ja Vuosikuutio.

Arabian Pro Arte –kokoelma taas syntyi vuonna 1988.

Pro Arte on myös useiden musiikkialan kamariorkestereiden ynnä muiden nimi, esimerkiksi:

Pro Arte on Kaliforniassa toimiva tanssikoulu, englantilainen siveltimiä valmistava brändi ja viulun kielisarja.

Pro Arte on myös
yksityinen vuonna 1999 perustettu organisaatio, joka edistää nykykulttuuria kuvataiteen, musiikin ja tanssin aloilla. Se sijaitsee Pietarissa.

1 kommentti:

Heikki Kastemaa kirjoitti...

Edellä olevat Pro Artet löytyivät siis googlaamalla. Tietokirjallisuudesta lötyi vielä seuraavaa.

Mainittu Turussa vuonna 1933 perustettu Pro Arte oli Turun taiteilijaseurasta eronneiden ryhmä. Siihen kuuluivat Olavi Ahlgrén, Kari Ingelius, Ilmari Kaijala, Niilo Latva, Arvo Lunden, Edvin Lydén, Otto Mäkilä, Kalle Rautiainen, Hannes Siivonen, Totti Sora, Einari Wehmas ja Jussi Vikainen. Yhteistä ohjelmaa ei ollut, mutta kiinnostus surrealismia ja modernistisia pyrkimyksiä kohti oli yhteistä. Ryhmää kutsuttiin myös Turun koulukunnaksi.

Marraskuussa 1945 perustettiin valtakunnallinen yhdistys Pro Arte, jonka tarkoituksena oli muun muassa vaalia vapaita taiteellisia arvoja, luoda yhteyksiä ulkomaille. Ryhmä oli epäpoliittinen ja siihen kuului eritaiteenalojen edustajia.

Seuraavan vuosikymmenen Pro Arte oli varustettu lisänumerolla "57". Sen perustivat syksyllä 1957 Alpo Jaakola, Olavi Vaarala, Max Salmi, Raimo Viitala, Antti Lampisuo, Antti Nieminen ja Helge Sten. Tälläkään ryhmällä ei tariteellista ohjelmaa ollut, mutta kiinnostus liittyi ajan taiteeseen ja surrealismiin.

Löytääkö joku vielä lisää Pro Arte-nimisiä yhdistyksiä, ryhmiä, yrityksiä tai muita poppoita?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...