sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Yskivä Kritiikkiportti


Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen arvostelijain liiton yhteinen projekti Kritiikkiportti yskii ja köhii. Portaaliin linkitetään lehtien verkossa julkaistavia eri taiteen alojen kritiikkejä. Se perustettiin kesäkuussa 2008, mutta useat lehdet ovat olleet varsin haluttomia  osallistumaan siihen.
Tarkistin syyskuun alussa portaalin linkkien määrät lehdittäin (katso alla oleva kaavio) ja huomasin, että mukana ovat vapaamatkustajina eli nollatuloksella Forssan Lehti, Itä-Häme, Kumppani, Rumba ja Salon Seudun Sanomat. Näistä Forssan Lehti ja Itä-Häme ja Salon Seudun Sanomat ovat olleet ”nollalistalla” projektin alusta alkaen. Ne ovat nauttineet ilmaista mainostilaa Kulttuurirahaston kustannuksella.      
Maakuntalehdistä Kaleva (61 linkitystä) ja Aamulehti (71) käyttävät Kritiikkiporttia härskisti  hyväkseen. Ne valitsevat vain pienen osan verkossakin julkaisemastaan kritiikistä Kritiikkiportin linkkeihin.
Mitkä lehdet ovat linkittäneet eniten Kritiikkiporttiin? Aktiivisimpia ovat Keskisuomalainen (2715), Hesari (3125) ja Turun Sanomat (2044).   
Portaalin toiminnasta on ollut epäselvyyttä kirjoittajien keskuudessa, mutta keskustelua sen toiminnasta ei ole haluttu järjestää. Toiminnassa on ollut epä-ammattimaisia piirteitä, muun muassa alkuvaiheessa itse kirjoittajien nimiä ei ollut mukana linkkien indeksoinnissa. Puutuin tähän Kulttuurinavigaattorin artikkelissa  ja asia korjattiin nopeasti. Viime viikolla huomattiin, että kriitikkoluettelon aakkostus oli tehty väärin.
Kritiikkiportti ei siis kata koko julkaistun kulttuurikritiikin kenttää. Jos tulos olisi kattavampi, Kritiikkiportti voitaisiin yhdistää ammatillisesti ja tieteellisesti toimivien muistiorganisaatioiden, kuten SKS:n tai Valtion taidemuseon arkistojen yhteistyön piiriin. Molemmat arkistot ovat keränneet kulttuurialojaan koskevaa tietoa 1800-luvulta lähtien.
Olen seurannut Kritiikkiportin toimintaa Kulttuurinavigaattorissa. Tässä kaksi vuotta sitten (1.9.2008) saatu tulos portaaliin linkitettyjen juttujen määrästä lehdittäin Kritiikin tila-artikkelissa:
 
Ja tässä Kritiikkiportissa julkaistujen linkkien määrä lehdittäin 1. 9. 2010.  


  

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...