Kulttuuria on jogurtin tekokin, nimittäin bakteerikulttuuria.
1. Kiehauta tai lähes kiehauta litra punaista maitoa. Voit lisätä maitoon
kermaa tai maitojauhetta pari lusikallista, silloin jogurtista tulee paksumpaa,
"lohkeavaa". Voit käyttää kutunmaitoa tai kookosmaitoakin.
- helpointa puhdistamisen kannalta on käyttää kaksoispohjakattilaa, jossa kiehuva vesi kuumentaa maidon
- lämpötilan pitäisi ylittää 90 astetta
- kaikkien astioiden ja välineiden on oltava puhtaita
2. Laita siemenjogurtti muoviastiaan. Mikä tahansa maustamaton jogurtti käy. Parasta on Bulgarian jogurtti (200ml), josta käytän noin puolet maitolitraan.
3. Jäähdytä maito 40-45 asteeseen (ei saa myöskään alittaa tätä lämpötilaa). Jos käytät kaksoiskattilaa, kylmä vesi hanasta jäähdyttää melko nopeasti. Digitaalinen lämpömittari Ohlssonilla maksaa n. 14 €.
4. Sekoita lämmin maito ja siemenjogurtti.
5. Laita kansi päälle ja seos lämpimään paikkaan 5-12 tunniksi. Tässä käytetään kuoriastiaa, johon kaadetaan kuumaa vettä. Hyviä ovat esimerkiksi kannelliset styrox-astiat, -laatikot tai kylmälaukut, joissa lämpö pysyy. Tai etsi talon lämmin paikka (sauna, vessa, uuninpankko ym.).
6. Itämisen jälkeen jogurtissa on nestettä (heraa), jonka annan olla seoksessa.
Itänyt jogurtti laitetaan jääkaappiin.
7. Kun se on jäähtynyt, jogurtti on valmis. Sen voi maustaa esim. pakastemarjoilla tai marjajauheilla. Puolukka ja karpalo ovat herkkuani, myös inkivääriä käytän joskus. Makeutan stevialla. (esimerkiksi http://www.stevia-de.com/)Tässä jogurtissa ei ole lisäaineita, joten se säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän.
7. Kun se on jäähtynyt, jogurtti on valmis. Sen voi maustaa esim. pakastemarjoilla tai marjajauheilla. Puolukka ja karpalo ovat herkkuani, myös inkivääriä käytän joskus. Makeutan stevialla. (esimerkiksi http://www.stevia-de.com/)Tässä jogurtissa ei ole lisäaineita, joten se säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän.
3 kommenttia:
Onpa hyvä ja tarkka ohje, jopa lämpömittarin hinta Ohlssonilla! Jo kuvat kannustavat kokeilemaan.
Marja-Riitta
Maisa Tikkanen
Heikki, täytyypä kokkeilla.
Mistä saa steviaa?
Steviaa voi tilata Saksasta. Olen tilannut täältä:
http://www.stevia-de.com/
Lähetä kommentti